07-27-2021

Een nieuw en modern Stationsgebied

Een nieuw en modern Stationsgebied geeft onze stad de entree die het verdient, met een nieuwe Morspoortgarage, voldoende fietsenstallingen en een modern station.

Leiden heeft – met al zijn grachten, monumenten en hofjes – een binnenstad waar we trots op zijn. En ook vele bezoekers weten de Leidse binnenstad inmiddels te vinden om te genieten van alle prachtige plekken die onze stad te bieden heeft.

Deze bezoekers komen echter, zodra zij met de trein in de stad arriveren, aan op een plek die qua uitstraling ver van de binnenstad ligt. Een goede herontwikkeling van het Stationsgebied is voor het Centrummanagement essentieel. Niet alleen voor de binnenstad, maar voor heel Leiden. Leiden verdient een betere entree tot de stad. 

Een entree die de stad verdient

De ontwikkeling van het Stationsgebied tot een hoogstedelijke buurt met woningen, enkele economische functies en een nieuw busstation zullen ertoe bijdragen dat de stad een entree krijgt die het verdient. Daar hoort ook bij dat de bussen uit de Stationsweg en Steenstraat verdwijnen. Behalve een mooie entree van de binnenstad zorgt dit ook voor een betere verbinding tussen binnenstad en het  BioScience Park.

Een busvrije Stationsweg en Steenstraat geeft de stad een gastvrije entree

Hoe kunnen we de plannen laten slagen?

Voor het slagen van de plannen voor het Stationsgebied zijn voor het Centrummanagement vier onderdelen van essentieel belang:

Gastvrije entree naar de stad

Bezoekers die nu aankomen op Leiden Centraal worden geconfronteerd met vele buslijnen die door de Stationsweg en Steenstraat rijden. Wij pleiten voor het busvrij maken van de Stationsweg en Steenstraat waardoor er een aangename wandel- en fietsroute naar het kernwinkelgebied ontstaat. De openbare ruimte krijgt hierdoor een impuls en er wordt op deze manier een plek gecreëerd waar het goed vertoeven is.

Een goede bereikbaarheid van de binnenstad met het openbaar vervoer blijft uiteraard van groot belang. De bussen krijgen daarom een nieuwe, snelle route naar de binnenstad via het Schuttersveld, Langegracht en Hooigracht. Langs deze route zorgen nieuwe haltes bij de kop van de Haarlemmerstraat en kop van de Breestraat ervoor dat je zo het kernwinkelgebied in loopt.

Nieuwe Morspoortgarage

Op de plek van de huidige Morspoortgarage is een nieuwe woonwijk gepland. Omdat de Morspoortgarage van groot belang is voor bezoekers van de stad pleiten wij ervoor om onder deze nieuwe woonwijk een nieuwe Morspoortgarage te bouwen. Behalve bezoekers aan de binnenstad kan deze ook gebruikt woorden door de bewoners van de nieuwe wijk en mensen die in de kantoren van het nieuwe stationsgebied komen werken.

Nieuwe fietsenstallingen bij het station

Er is een groot tekort van goede fietsvoorzieningen rondom het station. Daarom pleiten wij ervoor om nieuwe fietsenstallingen bij het station te realiseren. Deze nieuwe stallingen dienen schoon, heel, veilig en gebruiksvriendelijk te zijn en ruime openingstijden te hebben.

Een nieuw modern trein- en busstation

Het Centraal Station barst uit zijn voegen en het huidige busstation heeft niet de kwaliteit die bij Leiden hoort. We zijn daarom voor de bouw van een nieuw overdekt busstation gekoppeld aan een uitgebreid treinstation. De nieuwe opzet van beide stations dient er tevens aan bij te dragen dat de binnenstad en het BioScience Park beter met elkaar verbonden zijn.

Dit hebben we tot nu toe gedaan

Inspraakreactie

Centrummanager Gijs Holla heeft tijdens de commissievergadering op 18 mei 2021 een inspraakreactie gegeven met de visie van het Centrummanagement op de herontwikkeling van het stationsgebied. 

Wat is jouw mening?

Wat is jouw mening over de herontwikkeling van het Stationsgebied en welke zaken zijn voor jou van belang? Laat het ons weten!

Meer interessant nieuws

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad