logo logo
 
 

Een nieuwe visie op parkeren in Leiden Participatie gaat van start

placehold

Leiden staat voor een aantal grote uitdagingen zoals zo’n 8.000 nieuwe woningen erbij en klimaatadaptieve oplossingen om weersextremen op te vangen.


Om de stad leefbaar, bereikbaar en aantrekkelijk te houden - ook in de toekomst - betekent dit ook nieuwe uitgangspunten en keuzes voor mobiliteit en parkeren. Denk bijvoorbeeld aan de autoluwe binnenstad en autovrije straten. Een nieuwe parkeervisie is nodig, zowel voor de auto als de fiets.

De gemeentelijke parkeervisie helpt bij keuzes op stadsniveau
In de gemeentelijke parkeervisie staat straks beschreven hoe parkeren bijdraagt aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van Leiden. Het biedt ook een oplossing voor de inpassing van parkeren in een duurzame en klimaatneutrale stad: betekent extra woningen ook meer parkeerruimte voor de auto en de fiets? De volgende stap is nieuwe parkeernormen, zoals het aantal parkeerplekken voor de auto en de fiets, of het aantal parkeervergunningen per doelgroep.

Input vanuit de stad – bewoners, bedrijven en instellingen - is essentieel
Dit najaar is de gemeente Leiden samen met bureau Spark gestart met de nieuwe visie op parkeren. Kennis en kunde uit de stad is een belangrijke bron voor het opstellen van een visie die aansluit en aanslaat. In twee parkeerpanels worden lokale vertegenwoordigers vanuit de wijken en het centrum, het bedrijfsleven en de horeca, cultuur en gezondheid, onderwijs en sport, van start tot eind betrokken bij het proces en de inhoud. De rest van de stad kan ook meepraten over de parkeervisie in concept tijdens een aantal stadsbrede bijeenkomsten begin 2019. In het voorjaar stelt de gemeenteraad de parkeervisie vast.

Parkeerpanels gaan volgende maand van start
De uitnodiging voor de parkeerpanels is afgelopen week verstuurd naar wijkverenigingen, bedrijven- en ondernemersverenigingen, grote instellingen zoals universiteit en ziekenhuizen, en belangenorganisaties voor mobiliteit, sport, cultuur, horeca en nog veel meer. Hier komen wensen en ideeën over parkeren nu en in de toekomst aan de orde. De panels komen tussen november 2018 tot april 2019 drie keer bijeen. 

Bron: Gemeente Leiden

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems