logo logo
 
 

Leiden geeft groen licht voor megawinkel Haarlemmerstraat

placehold

De nieuwe Catharinasteeg is amper open of ook het laatste deel van het Aalmarktproject kan worden uitgevoerd.


Leiden, 17 november 2017

De gemeente heeft de vergunning verleend voor de ontwikkeling van het laatste deel: de sloop van acht aaneengesloten panden in de Haarlemmerstraat en aan de Stille Rijn. Ervoor in de plaats komt een winkel van bijna 3200 vierkante meter.

Het gaat in de Haarlemmerstraat om de gebouwen tussen de Etos en de Goegerritsteeg (huisnummers 101 tot en met 111), pal tegenover de C&A. Aan de Stille Rijn betreft het huisnummers 8 en 9. Daar zitten geen monumenten bij, maar de winkels staan wel in beschermd stadsgezicht en Haarlemmerstraat 105 is een ’beeldbepalend pand’. Over het ontwerp van het Vocus Architecten BNA uit Bussum is de afgelopen maanden overlegd en de gemeente vindt dat het voldoende recht doen aan het straat en het historische aangezicht. Nummer 105 komt er bovendien praktisch onveranderd uit te zien. De monumentale kapconstructie van Stille Rijn 9 wordt in het ontwerp verwerkt.

Eigenaar van de panden is het bedrijf Dela vastgoed, dat onder meer werkt in opdracht van het Spaanse modeconcern Inditex. Een van de formules die Inditex in huis heeft, en de meest waarschijnlijke gebruiker van de nieuwe winkel, is Zara. Over de komst daarvan is lang gespeculeerd, en de interesse van de Zara voor dit deel van de stad staat vast. De modezaak eist echter grote winkeloppervlaktes en die zijn, zelfs in het onlangs opgeleverde winkelgebied aan de Aalmarkt, nauwelijks te vinden in Leiden.

Het nieuwe gebouw ziet er van buiten straks uit als afzonderlijke pandjes, maar is van binnen één geheel van bijna 3200 vierkante meter op vier verdiepingen. Daarvan bestaat ruim 2600 vierkante meter uit winkelruimte. In de woorden van de architect, zoals verwoord in de vergunningaanvraag: „Het ontwerp biedt ruimte voor een echte ’trekker’ in het winkelgebied, zonder dat de fijne korrel van de binnenstad in het geding komt.’’
Een deel van de gebouwen kocht de gemeente jaren geleden aan als onderdeel van het Aalmarktplan aan de andere kant van de Rijn. Dat was toen het nog de bedoeling was om de Goegerritsteeg te verbreden en in het verlengde ervan een nieuwe brug te bouwen naar de Aalmarkt.

Bron: Leidsch Dagblad

Hans Gennotte van Centrummanagement Leiden is verheugd met dit bericht: "De aanwezigheid in het centrum van aansprekende nationale en internationale retailers is belangrijk. In combinatie met een goed en aantrekkelijk aanbod van kleine bijzondere lokale ondernemers zorgt dit voor die winkelmix die past bij Leiden, met een regionale aantrekkingskracht op bezoekers. De ontwikkeling van het Haarlemmerstraat blok zorgt voor een verbetering van deze winkelmix."

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems