logo logo
 
 

Eerste resultaten RembrandtLAB te zien in Leiden

placehold

RembrandtLAB is een vernieuwend onderzoek naar kleur en kleurgebruik, waar het 17e eeuws kleurgebruik van Rembrandt vertaald wordt naar de 21e eeuw door hedendaagse designers.


Persbericht
24 maart 2016

RembrandtLAB is een vernieuwend onderzoek naar kleur. In opdracht van Museum Het Rembrandthuis, Museum De Lakenhal, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden vertaalden ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters de wereldberoemde kleurtechniek van Rembrandt naar de 21ste eeuw. Het resultaat: compleet nieuwe pigmentopbouw in keramiek, geïnspireerd op tijdloze iconen als de Nachtwacht, het Joodse bruidje en een zelfportret uit zijn vroege periode in Leiden. Van 25 maart t/m 29 mei 2016 worden de resultaten getoond in Het Rembrandt Lokaal in Leiden.
 

Jaarlijks terugkerende opdracht aan ontwerpers
Studio Maarten Kolk & Guus Kusters kregen de eerste in een jaarlijks terugkerende serie opdrachten aan ontwerpers. RembrandtLAB biedt hedendaagse ontwerpers dit platform voor onderzoek naar 17de-eeuws kleurgebruik. Kolk en Kusters bestudeerden met Petria Noble - hoofd restauratie van het Rijksmuseum Amsterdam - enkele sleutelwerken van Rembrandt, waaronder de Nachtwacht. Typerend voor dit schilderij is de laagsgewijze opbouw van de vele figuren en kleuren op het doek. Het werd het uitgangspunt bij de vertaling van het schilderij naar een studie in keramiek. Waar het in keramiek ongebruikelijk is om met meerdere lagen kleur over elkaar heen te werken, deden de ontwerpers dit wel. Met innovatief resultaat.
 

Het doel van dit project is de verrijking van het kleur- en materiaalgebruik van Rembrandt voor de huidige maakindustrie en productvormgeving te tonen. Om die reden ontwikkelden Kolk en Kusters geen gebruiksproducten als eindresultaat, maar recepturen, kleurcombinaties en suggesties van toepassingen.


RembrandtLAB in het Rembrandt Lokaal
Tot en met 29 mei 2016 is RembrandtLAB ondergebracht in Het Rembrandt Lokaal, gelegen aan de Langebrug 89 te Leiden. Een bijzondere historische locatie: hier kreeg de in Leiden geboren Rembrandt in 1619 zijn eerste schilderlessen van Jacob van Swanenburgh, die er zijn woning en atelier had. De presentatie reist daarna door en wordt tentoongesteld in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, gevolgd door de Dutch Design Week in Eindhoven.


Partners & begunstigers
RembrandtLAB is een samenwerking tussen Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, Museum De Lakenhal in Leiden, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden. Partners zijn Rijksmuseum Amsterdam en het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk, die faciliteiten, materialen en expertise op het gebied van keramische productie leverde. Het project is mede mogelijk dankzij genereuze steun van het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Cultuurfonds Leiden.


Randprogramma
Rond het RembrandtLAB Leiden is een aanvullend randprogramma samengesteld. Dagelijks is een Open LAB met toelichting op het kleurenonderzoek van ontwerpersduo Kolk & Kusters in combinatie met een demonstratie 17e eeuws pigmentgebruik en verfbereiding.
Op 28 en 29 mei is het ontwerpersduo Kolk & Kusters zélf aanwezig voor een toelichting op hun kleurenonderzoek.
 

Museum De Lakenhal, Museum Het Rembrandthuis én het Rijksmuseum presenteren een gezamenlijke lezingenreeks in Leiden en Amsterdam, met een afsluitend symposium in het Rijksmuseum. Binnenkort wordt het programma hiervoor bekend via rembrandlab.com.

 

Bekijk de trailer via hier.


Bezoekersinformatie
Adres | Het Rembrandt Lokaal, Langebrug 89, Leiden
Data | 25 maart t/m 29 mei 2016 (m.u.v. Koningsdag 27 april; Pasen & Pinksteren geopend)
Openingstijden | woensdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur
Activiteiten | dagelijks: 14.00 – 16.00 uur Open LAB met toelichting en demonstratie
Vrij entree

De ontdekking van Het Rembrandt Lokaal
Vorig jaar ontdekte Centrummanagement Leiden dat Het Lokaal Rembrandt vrij zou komen. Vanwege de unieke mogelijkheid om het verhaal van Rembrandt op deze plaats te vertellen en daarmee de verbinding en waarde tussen deze schilder en de stad Leiden te vergroten, is besloten deze locatie te huren. Het RembrandtLAB is een eerste prachtige kans om de werken en werkwijze van Rembrandt te exposeren in de stad waar hij opgroeide en leerde schilderen.


Het Rembrandt Lokaal is een samenwerking van Centrummanagement Leiden, Leiden Marketing, de Lakenhal en het Rembrandthuis die hun krachten hebben gebundeld in de Stichting De Jonge Rembrandt. 

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems