logo logo
 
 

Bereikbaarheid & parkeren

placehold


Centrummanagement Leiden is zeer actief teneinde de bereikbaarheid van het centrum van Leiden te verbeteren. Als uitgangsput hierbij geldt te allen tijden: altijd bereikbaar zijn voor iedereen.

In de Leidse Binnenstad is veel te ontdekken: winkelen, werken, recreëren en wonen, het komt allemaal samen in het centrum van de stad. De gemeente zorgt samen met partners in Leiden voor activiteiten die onze binnenstad nog leuker en aantrekkelijker maken.

Hierbij worden een vijftal groepen onderscheiden:

  • Automobilisten
  • Fietsers
  • Openbaar Vervoer
  • Voetgangers
  • Laad- en los verkeer


Het belang van de gebruiker staat centraal bij de acties die Centrummanagement Leiden onderneemt met betrekking tot de bereikbaarheid van de stad. Auto’s, fietsers, voetgangers, etc: allen dienen zij op een comfortabele wijze het centrum van de stad te kunnen bereiken. Om altijd bereikbaar te zijn voor iedereen, worden drie pijlers onderscheiden: de bereikbaarheid, parkeren en de vindbaarheid. Op al deze fronten speelt Centrummanagement Leiden op zowel beleidsmatig als uitvoerend niveau een belangrijke rol. De ambities, zoals deze geformuleerd zijn, behartigen de belangen van al deze eerder genoemde groepen.

Garage Lammermarkt

placehold

 

Voldoende parkeergelegenheid en goede bereikbaarheid zijn belangrijk voor de stad. Daarom heeft Leiden in totaal twee grote ondergrondse parkeergarages aan de rand van het centrum.

De parkeergarage op de Lammermarkt is sinds 2017 een feit en inmiddels zijn ook de werkzaamheden voor de parkeergarage van de Garenmarkt afgerond en is de garage ook daar in gebruik genomen. De nieuwe parkeergarages maken een bezoek aan de binnenstad nog aantrekkelijker.

Boven de grond van de Lammermarkt parkeergarage zijn de auto's verdwenen en maken deze plaats voor een plein met een groene uitstraling in de toekomst. Evenementen blijven hier mogelijk.

Parkeergarage Lammermarkt biedt een mooie entree voor een bezoek aan de binnenstad. Op loopafstand van de aantrekkelijke winkelgebieden, musea, theaters en horeca van Leiden. Bezoekers zijn enthousiast en komen graag terug om hier hun auto te parkeren.

Voor het verwijzen naar parkeergarage Lammermarkt is een
digitale toolkit ontwikkeld, die ondernemers kunnen inzetten bij online of print bezoekersinformatie of promotie.

Garage Garenmarkt

placehold


De ondergrondse Garenmarktparkeergarage is een feit!


De parkeergarage biedt plek aan 425 auto’s verdeeld over vijf parkeerlagen. Zowel de inrit als de uitrit van de garage ligt in de Korevaarstraat en de voetgangersentree komt aan de rand van het plein. Het ontwerp is gemaakt door het Leidse Architectenbureau VVKH Architecten. Belangrijke kenmerken van het ovaalvormige ontwerp zijn verkeersveiligheid, licht en transparantie. In de gehele garage is sprake van eenrichtingsverkeer en er vinden weinig kruisende autobewegingen plaats. Ook is de garage voorzien van elektrische oplaadpunten.

Morspoortgarage

placehold


Deze tijdelijke bovengrondse parkeergarage heeft vier bouwlagen met 390 parkeerplaatsen. De parkeergarage blijft tien jaar staan. Daarna wordt het gebied bij het Morspoortterrein en het voormalig belastingkantoor herontwikkeld.