logo logo
 
 

Evenementen in de binnenstad


Diverse evenementen worden georganiseerd om de belevingswaarde van de binnenstad een impuls te geven. Sommige hiervan worden volledig geïnitieerd en georganiseerd door het Centrummanagement; andere zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met diverse partners en ondernemers.

Hierbij staat het verhogen van het aantal bezoekers&gebruikers, de waardering, verblijfsduur, investering, herhaalbezoek en ambassadeurschap centraal. 

Tussentijdse Evaluatie Evenementenbeleid
Lees hier de tussentijdse evaluatie van het evenementenbeleid van de Gemeente Leiden.

Hierbij een overzicht van de evenementen waarin het Centrummanagement actief of ondersteunend in participeert.

Samen zijn we OPEN, jij ook?

placehold


Zaterdag is de belangrijkste dag waarop je als ondernemer je omzet draait. Wij willen dat de zondag net zo druk gaat worden. Het geeft toeristen én Leidenaren een extra reden om naar de binnenstad te gaan. En zo vergroot de omzet van alle ondernemers uit de binnenstad.

Leiden is het mooist op zondag. En dat moet iedereen weten! Daarom zijn er meer dan 120 winkels open en zijn er iedere zondag markten en activiteiten in de binnenstad.

Ben jij ook open?
Ben of wil jij ook open op zondag en ben je op zoek baar meer informatie over o.a. deelname? Neem dan gerust contact op met Mels Hartman. Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen op de website www.leidenisopen.nl

Terugblikken
Voor OPEN was er het Verrassend Winkelweekend. OPEN is hierop een vervolg. Bekijk hier de terugblikken van alle Verrassende Winkelweekenden in 2014.
 

Sfeerimpressie Winter Wonder Weken 2016

Sfeerimpressie Winter Wonder Weken 2016

Met meer dan 250.000 bezoekers kijken we terug op een zeer succesvolle editie van de Winter Wonder Weken. Dit winterprogramma startte dit jaar met de Intocht van Sinterklaas op zaterdag 19 november en eindige op de laatste dag van de ijsbaan op zondag 8 januari 2017.

De zes evenementen die dit jaar dit winterprogramma vormden, waren: De Intocht van Sinterklaas, Het Huis van Sinterklaas, De Lichtjesparade, Joris Kerstboom, De drijvende ijsbaan en De drijvende kerstmarkt. Deze laatste werd dit jaar bekroond met de Award voor Beste Kerstmarkt 2016.

Een mooi compliment voor alle betrokkenen, partners en vrijwilligers die deze Winter Wonder Weken mogelijk hebben gemaakt. 

Voor een sfeerimpressie van deze editie, zie het filmpje. 

Sinterklaas in Leiden

Sinterklaas in Leiden


Op zaterdag 19 november 2016 zette Sinterklaas weer voet aan wal in zijn favoriete stad Leiden en zoals ieder jaar gebeurde dit niet ongemerkt. Met een voorprogramma dat startte om 11.00 uur zorgden we ervoor dat Sinterklaas en alle Pieten een warm welkom werden geheten toen zij aankwamen. Het voorprogramma vond plaats op de Beestenmarkt.

 

Om 12.00 uur arriveerde de Sint om vervolgens om 12.45 uur op zijn paard Amerigo te beginnen aan zijn feestelijke rit door de binnenstad. Om 14.00 uur eindigde de optocht op de Hooglandse Kerkgracht en was er tot 16.00 uur gelegenheid voor een korte ontmoeting met de Goedheiligman. Daarnaast was er op de Hooglandse Kerkgracht genoeg vermaak voor de kinderen!

Kijk voor actuele informatie, filmpjes en foto's op www.leiden.nl

Het Huis van Sinterklaas

placehold


Van zondag 20 november t/m 4 december 2016 was de gloednieuwe gerenoveerde Waag als vanouds omgetoverd tot het Huis van Sinterklaas. Sinterklaas en alle Pieten hebben hier 12 dagen lang gelogeerd.

Daarnaast waren er vele activiteiten voor kinderen: van knutselen in de knutselkamer tot klimmen op het oefendak of dansen op Sinterklaasmuziek. Iedereen was welkom om de Sint en Pieten een bezoekje te brengen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via
info@centrumvanleiden.nl.

Kijk voor actuele informatie, filmpjes en foto's op www.leiden.nl.

IJsbaan Leiden

placehold


Van vrijdag 9 december 2016 t/m zondag 8 januari 2017 kon er weer geschaatst worden op de IJsbaan in het hart van Leiden. 

Met een grote ijsbaan was de Leidse binnenstad nog nooit zo gezellig geweest gedurende de feestdagen. Op de Nieuwe Rijn, nabij het Stadhuisplein in het hart van de binnenstad, ligt een drijvende ijsbaan. Deze ijsbaan strekt zich uit over de Nieuwe Rijn, is voor iedereen toegankelijk en staat in verbinding met de Kerstmarkt.

Om de komende jaren de kwaliteit van de ijsbaan (en de kerstmarkt) te verbeteren heeft het Centrummanagement Leiden bezoekers gevraagd om hun mening. Klik hier om de uitkomsten van dit kleinschalig onderzoek te bekijken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen
via info@centrumvanleiden.nl

Kijk voor actuele informatie, filmpjes en foto's op www.leiden.nl

Onderzoek IJsbaan


De afgelopen editie van de Leidse IJsbaan trok ruim 17.400 bezoekers. Wij monitoren de bezoekersaantallen van de ijsbaan. Meer hierover leest u hieronder:

Klik hier voor onderzoek ijsbaan 2012-2013
Klik hier voor onderzoek ijsbaan 2013-2014
Kijk ook op Toeristenbezoek aan Leiden 2011
Zie ook het AD artikel 'Kerstmarkten trekken steeds meer
bezoekers'
.

Kerstmarkt Leiden

placehold


In 2016 vond de kerstmarkt plaats van 16 december t/m 28 december 2016

December 2011 was het eerste jaar dat Kerstmarkt Leiden werd georganiseerd. Sinds die tijd heeft de Kerstmarkt zich continu ontwikkeld en is ook gegroeid. De unieke locatie in het hart van de stad, de Nieuwe Rijn, in combinatie met de zeer druk bezochte marktdagen maken deze kerstmarkt uniek in zijn soort. Wist u dat Leiden de enige drijvende kerstmarkt van Nederland heeft?


Sinds 2013 wordt er ook gebruik gemaakt van de unieke combinatie van de kerstmarkt met de ijsbaan. Zo kunnen bezoekers van de ijsbaan onder de Koornbrug doorlopen om zich te laten verrassen door een verscheidenheid van producten op de kerstmarkt. Dit maakt dat de Kerstmarkt samen met de ijsbaan en de nostalgische kermis één groot winterevenement wordt.

Klik hier voor meer informatie voor bezoekers, (nieuwe) standhouders en touroperators.

In 2016 is Centrummanagement Leiden een samenwerking aangegaan met Kreativ Events. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het huren van een kerstchalet? Klik dan hier of neem contact op met Kreativ Events via T: 070 450 05 77,
E: info@kreativevents.nl, W: www.kreativevents.nl

Kijk voor actuele informatie, filmpjes en foto's op www.leiden.nl.

Kerstpakket shoppen

Kerstpakket shoppen


Bedrijfsuitje en uniek kerstpakket voor uw werknemers ?

Wilt u een uniek kerstgeschenk voor uw werknemers en de feestdagen in gepaste vrolijkheid met het team inluiden? Kerstpakketshoppen, dat kan op de kerstmarkt in Leiden. Stel een uniek kerstpakket samen door te winkelen bij de diverse winkels op de kerstmarkt. 

Klik hier voor meer informatie en de opties betreft kerstpakketshoppen op de Leidse Kerstmarkt. 
Voor vragen of meer informatie kunt u gerust contact opnemen via info@centrumvanleiden.nl.Kinder DOE(za) Festival

placehold


Op dinsdag 27 en woensdag 28 december was het gezellig in het Van der Werfpark! Tijdens het Kinder DOE(za) Festival werden hier tussen 12.00-18.00 uur allerlei (gratis) activiteiten georganiseerd voor het hele gezin.
 

Kinderactiviteiten
Speciaal voor alle kinderen kwam Berkie de clown langs en waren er luchtkussen en trampolines zijn.
De Geluksroute zorgde daarnaast voor tipi tentjes waar kinderen kunnen spelen met energie, verhalen kunnen schrijven, geluksstenen kunnen vilten en meer!
 

Ook konden er schelpjes geschilderd en geknutseld worden. Onder alle deelnemers hebben wij een gesigneerd exemplaar van het boek ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer verloot!
 

Eten & Kramen
Natuurlijk was er ook genoeg lekkers te krijgen. Zo genoot men bijvoorbeeld van broodfondue van de Fransoos, een oliebol van Bakker Jan of je kon je laten verleiden door Bully’s Braadworst. Daarna kon je een kijkje nemen bij de kraampjes met zwangerschaps- & babymode, vrolijke wintermutsen en kinderjassen!

Joris' Kerstboom

Joris' Kerstboom


Joris’ Kerstboom was de nieuwste aanwinst voor de Leidse Winter Wonder Weken. Van 16 december t/m 28 december 2016 stond de Beestenmarkt in het teken van deze reusachtige kerstboom. Deze werd op 16 december op magische wijze ontstoken worden, in samenwerking met de Lichtjesparade.
 

Van 16 t/m 28 december kon men Joris’ Kerstboom komen bewonderen én tevens een foto ophangen van een dierbaar persoon. Joris’ Kerstboom draait namelijk om het in het licht zetten van een dierbaar persoon tijdens de feestdagen. In bijgevoegd filmpje een selectie van deze persoonlijke berichten. De fotografie van deze ballen werd mogelijk gemaakt door Hans Jonker en www.prijsvergelijken.nl
 

Op 16 december vonden tevens de tv-opnames plaats voor het tv-programma Joris’ Kerstboom, dat gepresenteerd wordt door niemand minder dan Joris’ Linssen. De tv-presentator was vanaf de middag aanwezig om mensen aan te spreken en te vragen naar de reden van hun komst.

Kijk voor actuele informatie en foto's op www.leiden.nl

Wat was jouw ervaring tijdens je bezoek aan Joris' Kerstboom in Leiden? Klik hier voor de enquête en laat het ons in slechts 5 minuten weten!

De Lichtjesparade

placehold


De zesde editie van de Lichtjesparade vond plaats op vrijdagavond 16 december 2016. De Lichtjesparade in inmiddels niet meer weg te denken uit Leiden. Elk jaar wordt de sfeerverlichting in de binnenstad ontstoken door zo’n 500 deelnemende leerlingen van groep 6/7/8 van basisscholen uit Leiden en de regio.
 

Thema ‘Wie zet jij in het licht?’
De Lichtjesparade stond dit jaar in het teken van het in het licht zetten van een dierbare. Vanuit die gedachte was er een samenwerking aangegaan met een ander evenement in Leiden: Joris’ Kerstboom. Joris’ Kerstboom draait namelijk ook om het in het licht zetten van dierbaren tijdens de feestdagen. De Lichtjesparade is daarom dit jaar geëindigd met het ontsteken van deze reusachtige kerstboom.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Monique IJselsteijn of via 06-11392166.
 

Kijk voor actuele informatie, filmpjes en foto's op www.leiden.nl.

T. rex in Town

placehold

 

Op 26 augustus kwam Trix – de allereerste T. rex die voet zet buiten de Verenigde Staten – aan in Leiden. Om deze reden werd er feestelijk uitgepakt. Zo vond er een speciale intocht plaats, onder begeleiding van niemand minder dan Freek Vonk, Anne Schulp en Bart Meijer, waarna Trix tussen 10.30 en 11.30 uur onthaald werd op de Beestenmarkt.

Trix is vanaf zaterdag 10 september 2016 te zien zijn tijdens de expositie 'T. rex in Town' in het Pesthuis in Naturalis. In deze periode zullen speciale T. rex-treintjes rijden tussen Naturalis en het centrum van Leiden. In het centrum kan er worden genoten van T. rex-arrangementen, die in samenwerking met verschillende horecapartners worden aangeboden.

In de binnenstad kunnen bezoekers van de tentoonstelling hun opgedane kennis in praktijk brengen met de T. rex-familie-doe-opdrachten, bij retailers sparen voor verschillende onderdelen (mini's) die samen de leefwereld van de T. rex vormen, genieten van speciaal gebrouwen T. rex-bier of lekker een potje Trix ganzenbord spelen.


Een stukje terug in de tijd...
Eind 2013 trok het team van het Naturalis Biodiversity Centre naar Wyoming V.S. voor een opgravingsexpeditie. Na jaren intensief werk is uiteindelijk een van de meest volledige en meest gave skeletten van Tyrannosaurus ooit uit de grond gehaald. Met behulp van Freek Vonk en zijn actie 'Tientje voor T.rex', en met behulp van verschillende sponsoren waaronder de BankGiro Loterij, heeft Naturalis het skelet kunnen kopen. Dit is het enige echte T. rex skelet dat in Europa te vinden is.
 

Samenwerking
Centrummanagement Leiden en Naturalis hebben de handen ineengeslagen met Gemeente Leiden (Programma Binnenstad), Leiden Marketing, Hoteloverleg Leiden, Ondernemersfonds Leiden, Stadsparkeerplan en Koninklijke Horeca Nederland om, naast de T. rex-tentoonstelling in Naturalis, ook aansluiting met de binnenstad te realiseren middels speciale acties en activiteiten. Op deze manier wordt het centrum van Leiden nog aantrekkelijker voor de bezoekers van Naturalis en is de drempel voor een combinatiebezoek tussen museum en centrum een stuk lager. 

Heb je vragen over de activiteiten rondom de komst van Trix? Mail dan gerust naar Mels Hartman, Projectleider Evenementen.
 

Cultuurfestival Picknick

placehold


Cultuurfestival Picknick wordt in de zomermaand juli georganiseerd in het Van der Werfpark. Het Van der Werfpark is op een aantal zondagmiddagen het toneel voor cultuur. Er is een brede programmering met verschillende muzikale acts, theater, markt en de nodige kinderactiviteiten. De toegang is gratis.
 

Samen voor een schone stad
Picknick is supporter van ‘Samen voor een schone stad’. In samenwerking met Gemeente Leiden worden er picknickkleedjes uitgedeeld, die aan het einde van de dag als vuilniszak gebruikt kunnen worden. Wethouder Paul Laudy heeft het startsein gegeven voor deze actiecampagne.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.picknick-festival.nl of www.facebook.com/zomerpicknick. 

Bekijk hier het filmpje van één van de edities!

Cultuurfestival Picknick wordt mede mogelijk gemaakt door:
De Collectie, Centrummanagement Leiden, Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden&Ondernemersfonds Leiden.

 

Textiel Festival Leiden 2015

placehold


Voor de 5e keer organiseerde STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum) in 2015 het Textiel Festival. Op 42 locaties werden middels exposities, demonstraties, een Arts & Crafts markt en workshops de fascinerende mogelijkheden van het werken met textiel en flexibele materialen getoond.
 

Textielroute
In de binnenstad van Leiden was de textielroute uitgezet met op zo’n 42 plekken textiele kunst. In het project ‘Heden en Verleden’ maken topamateurs nieuw werk dat geïnspireerd is op de collecties van museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis en de Hortus botanicus.

 

Voor meer informatie kunt u een kijken nemen op de website.
 

Centrummanagement Leiden ondersteunde het Textiel Festival in 2015. Het evenement zorgt voor meer bezoekers in de binnenstad en stimleert het meervoudig bezoekmotief.

Lakenfeesten

placehold


Leiden kent een rijke geschiedenis in de textielindustrie en genoot lange tijd zelfs landelijke bekendheid als lakenstad. Jaren later hebben de Lakenfeesten aan dit feit hun naam ontleend. Een bijzondere historie om niet te vergeten.

De Lakenfeesten brengt deze historie op een feestelijke manier weer onder de aandacht van het grote publiek met vele verwijzingen naar het Leidse Laken. Inmiddels zijn de Lakenfeesten een waar fenomeen en één van de jaarlijkse hoogtepunten op de evenementenkalender van Leiden.

Natuurlijk ontbreken de vertrouwde peilers onder de Lakenfeesten niet; de SportCity Peurbakkentocht, de Dragonboatraces, de zomerkermis bij de Beestenmarkt en heel veel livemuziek. Ook zijn dit jaar de handen weer stevig ineengeslagen met Leiden Culinair. Dit culinaire evenement vindt gelijktijdig met de Lakenfeesten plaats op de Garenmarkt, zodat ook de inwendige mens niks tekort zal komen.

De Lakenfeesten worden door een hoop partijen mogelijk gemaakt, waaronder ook het Centrummanagement Leiden. 

Koningsdag

placehold


Sinds 1929 doet de Oranjevereniging Leiden (hiervoor Vereniging Koninginnedag Leiden) elke Koningsdag (voorheen Koninginnedag) haar best om er een geweldig feest van te maken voor jong en oud. In samenwerking met onder andere de wijken, horeca en de gemeente wordt er elk jaar hard gewerkt voor deze feestelijke dag.

Ook het Centrummanagement Leiden is betrokken in de eerste fases waarbij de ideeën en plannen met betrekking tot de programmering besproken worden.
 

In 2014 heeft de eerste Koningsdag plaatsgevonden. Koningsdag in Leiden is geworden wat het in vele andere steden al was: een evenementenfeest! De grootste publiekstrekker op Koningsdag in Leiden is het optreden van de Leidse DJ Armin van Buuren op de Leidse Garenmarkt onder de naam 'Citymoves'.

Het grootste pop-up warenhuis van Nederland!

placehold


Stichting Centrummanagement Leiden en Cultuurfonds Leiden zijn enige tijd geleden in gesprek gegaan met de eigenaar van het voormalige V&D pand aan de Aalmarkt in Leiden, over een tijdelijke invulling van deze prachtige en beeldbepalende locatie.


Voor de maanden juli en augustus was de eigenaar bereid om de etalages en parterre (begane grond) ter beschikking te stellen voor een pop-up concept waar kunst, cultuur en retail samenkomen!

En met succes, want het Pop-up Warenhuis kon uiteindelijk doorgaan tot 2 januari 2017! Er was voldoende animo van uiteenlopende partijen die zich op deze unieke locatie in de binnenstad wilden vestigen.

 

Het Centrummanagement Leiden zet zich in om de binnenstad van Leiden bruisend, aantrekkelijk en economisch vitaal te houden voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Cultuurfonds Leiden is een investeringsfonds, opgericht om de cultuursector in Leiden structureel te versterken. Vanuit de doelstellingen van beide organisaties was ervoor gekozen deze kans te benutten en zo culturele initiatiefnemers en retailers een podium te bieden in het hart van de binnenstad. Daarnaast vonden wij het van groot belang dat er een tijdelijke invulling kwam voor dit beeldbepalende pand waarmee we de doorstroming weer op gang brengen tussen de twee hoofdwinkelstraten.