Sfeergebieden

Het gebied tussen de singels wordt gevormd door zes bruisende sfeergebieden. Ieder gebied heeft een unieke uitstraling, een eigen karakter en een breed winkelaanbod. Dit maakt de Leidse binnenstad aantrekkelijk voor ieder soort onderneming: van kleine speciaalzaakjes tot aan grote retailers. Daarbij geldt: hoe beter de match tussen de ondernemer en het DNA van het desbetreffende sfeergebied, hoe hoger de aantrekkingskracht naar dit gebied.

Haarlemmerstraat

De Haarlemmerstraat is dé winkelhoofdstraat van Leiden. Men vindt hier de grote nationale en internationale ketens, maar ook lokale retailers zijn uitdrukkelijk vertegenwoordigd. De winkelstraat is compact ingedeeld, zit boordevol verrassende winkels en met meer dan 200 winkels is de diversiteit enorm. Dit maakt de Haarlemmerstraat aantrekkelijk onder winkelend publiek uit heel Nederland. Samen met de Donkersteeg en het gebied rondom de Aalmarkt is de Haarlemmerstraat het kernwinkelgebied van de Leidse binnenstad. 

Hartje Leiden

De historische panden, de terrasboten, een divers winkelaanbod, de gezellige horeca en niet op de laatste plaats: de warenmarkt die iedere woensdag en zaterdag duizenden bezoekers naar de Leidse binnenstad trekt. Dit alles maakt Hartje Leiden het kloppende hart van de stad. Het gebied kenmerkt zich door levendigheid: de kleine speciaalzaken en grotere winkels worden druk bezocht, de zomer vult de terrassen en het hele jaar worden bruisende evenementen georganiseerd. Zowel inwoners van Leiden als toeristen komen hier graag om te winkelen, te ontspannen of om het leven te vieren. 

Breestraat

De Breestraat is één van de oudste en belangrijkste straten van Leiden. Alleen al vanwege de aanwezigheid van het Leidse stadhuis en de Stadsgehoorzaal is dit een straat vol historie, potentie en mogelijkheden. De winkelstraat biedt een brede mix aan horecagelegenheden, speciaalzaken, boekwinkels, interieurwinkels en meer. Dankzij haar centrale ligging in de binnenstad is de Breestraat de belangrijkste verbinding tussen Hartje Leiden, de Haarlemmerstraat en het culturele Pieterskwartier. Bezoekers uit heel Nederland komen naar de Breestraat om te winkelen, lunchen en dineren, een film te kijken of theatervoorstellingen te bezoeken. 

Pieterskwartier

Het Pieterskwartier grens aan de Breestraat, Hartje Leiden en de Herenstraat / Doezastraat en wordt gezien als het academisch centrum van de stad. Studenten en medewerkers van de universiteit worden hier vergezeld door bezoekers uit de binnenstad. Zij worden naar dit gebied getrokken voor de vele authentieke winkels en eigenzinnige cafés en restaurants. Met de vele karakteristieke steegjes, de middeleeuwse Pieterskerk en het Rapenburg is het vanzelfsprekend dat het gebied onderdeel uitmaakt van een stadswandeling. 

Herenstraat & Doezastraat

De HerenDoeza zijn typische ‘stadse dorpsstraten’. Lokale bewoners doen hier hun dagelijkse boodschappen. Ooit was het een gracht, nu is het een brede en ruim opgezette winkelstraat die uitkomt in het Van der Werfpark. Vroeger was dit een van de hoofdtoegangswegen naar de binnenstad en het gebied grenst direct aan het Pieterskwartier. De meeste bezoekers komen uit de buurt. Dit wordt aangevuld met een groot aantal vaste bezoekers die het gebied bezoekt vanwege de vele speciaalzaken. Een extra luxe is dat je voor de deur kunt parkeren. 

De Beestenmarkt

De Beestenmarkt is het eerste horecaplein van Leiden en kan gezien worden als dé echte entree tot de stad. Ongeacht het tijdstip of dag, het is hier altijd levendig en er valt hier dan ook altijd wat te beleven. Het is de perfecte plek om de dag te starten met een kop koffie, vervolgens een wandeling te maken en ‘s avonds af te zakken met een hapje en drankje. Het hoge aanbod en de diversiteit aan pubs, eetgelegenheden en luxere restaurants leent zich hier namelijk uitstekend voor. De Beestenmarkt is zeer geliefd bij Leidenaren, bezoekers en ondernemers. De komende jaren zal de openbare ruimte van de Beestenmarkt verder verbeterd worden, om Leiden een nog mooiere entree te geven.

De Leidse sfeergebieden en bereikbaarheid

De verschillende sfeergebieden in de stad zijn zowel per auto, fiets als openbaar vervoer goed bereikbaar. In de onderstaande overzichtskaart ziet u de sfeergebieden en de bereikbaarheid weergeven.

Wil je meedoen met de Liever in Leiden Restaurantweek?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad