Bouwen & vergunningen

Voor het aanbrengen van wijzigingen aan je pand heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Op deze pagina vind je een overzicht van de regelgeving rondom bouwplannen en de subsidies die er zijn voor het herstellen van historische gevels.

Omgevingsvergunning voor bouwplannen

Omdat het aanvragen van een omgevingsvergunning maatwerk is en per aanvraag verschilt, is het verstandig om in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met de gemeente Leiden (telefoonnummer: 14-071 of www.leiden.nl/contact). Via deze weg is het mogelijk om, aan de hand van eenvoudige bouwtekeningen jouw ideeën te laten toetsen en te bespreken of je plannen haalbaar zijn. Nadat dit vooroverleg positief is afgerond, kun je verder met de procedure voor een de aanvraag van een omgevingsvergunning.

In de brochure lees je alles over het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Subsidiemogelijkheden herstel historische gevels en nieuwe gevelreclame

Ondernemen in een historische stad heeft veel voordelen. Door de sfeervolle uitstraling komen bezoekers uit het hele land naar de Leidse binnenstad. Het herstellen van historische puien en terugbrengen van schilderwerk in de originele kleuren dragen hier verder aan bij. Daarom is er vanuit de gemeente Leiden subsidie beschikbaar gesteld voor het herstellen van het historisch stadsbeeld. Ondernemers kunnen tot 50% van de subsidiabele kosten vergoed krijgen wanneer zij hun historische pui, schilderwerk of beeldbepalende elementen willen laten herstellen. Ook is het mogelijk om subsidie te krijgen voor passende gevelreclame. Hierbij wordt ondersteuning in de vorm van gratis onderzoek en advies verleend door de gemeentelijke instelling Erfgoed Leiden en Omstreken.

Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden voor het herstellen van historische gevels en nieuwe gevelreclame.

Ondersteuning nodig bij de bouwplannen of vergunningen?

Het Centrummanagement Leiden denkt graag mee met ondernemers die bouwplannen hebben. We kunnen je ook helpen om met de juiste persoon binnen de gemeente in contact te komen.

Neem contact met ons op met vragen of voor advies

E-mailadres

info@centrumvanleiden.nl

Telefoonnummer

071 514 04 35

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad