03-1-2022

Leiden wijst haar bezoekers sneller en duidelijker naar parkeerlocaties

Wie Leiden een dagje bezoekt en met de auto komt, wordt eenvoudig naar de dichtstbijzijnde parkeerlocatie geleid. Sinds kort is in Leiden het Parkeer-Route-Informatie-Systeem actief. Dit bebordingssysteem laat zien welke parkeermogelijkheden er zijn en hoe de bezoeker daar kan komen. Bij de grotere gemeentelijke garages wordt getoond of er nog parkeerplek vrij is. Handig voor de parkeerder, en het voorkomt zoekverkeer in de binnenstad.

Het Parkeer-Route-Informatie-Systeem (PRIS) is opgenomen in de autobewegwijzering. Dat betekent dat de bezoeker van de stad al vanaf de belangrijkste invalswegen van Leiden verwezen wordt naar de parkeergarages Garenmarkt, Lammermarkt, Morspoort en naar parkeerterrein Haagweg. Voor de parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt zijn aanvullend ook dynamische verwijsborden. Hier krijgt de bezoeker informatie over de beschikbaarheid van parkeerplekken. Dit gebeurt met een zogenaamde VVX-scherm. VVX staat voor VOL / VRIJ / X (gesloten).

Gijs Holla (Centrummanager): “Leiden heeft fantastische, goed bereikbare parkeervoorzieningen voor bezoekers uit de stad en regio. Of bezoekers nu voor een snelle boodschap komen of Leiden bezoeken voor een dagje uit, met de nieuwe bewegwijzering worden ze snel en duidelijk naar beschikbare parkeerplaatsen verwezen.”

Dennis Bruin (Parkeermanager gemeente Leiden): “In Leiden stimuleren we dat de juiste parkeerder op de juiste plek staat, bezoekers van Leiden in de parkeergarages en bewoners in de buurt van hun huis. Dit voorjaar worden de meeste straatparkeerplaatsen in het centrum voor vergunninghouders bestemd dus is het nog belangrijker dat bezoekers snel hun weg vinden naar de parkeergarages. PRIS zorgt ervoor dat een dagje Leiden voor de bezoeker die met de auto komt al vanaf de stadsgrens aangenaam begint, met een duidelijke route naar een parkeermogelijkheid om vervolgens te parkeren op een goede parkeerplek. Dit voorkomt bovendien zoekverkeer naar een parkeerplek in de binnenstad. Zo houden we Leiden voor inwoner, bezoeker en ondernemer leefbaar, duurzaam én bereikbaar.”

Meer interessant nieuws

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad