03-7-2022

Leiden wil eerste eduroam-stad ter wereld worden

- PERSBERICHT - Leiden wil de eerste eduroam-stad ter wereld worden. Alle, studenten, leerlingen en medewerkers van onderwijs- en kennisinstellingen moeten op vele plekken in Leiden via eduroam veilig online kunnen en zonder dat ze telkens opnieuw hoeven in te loggen. Deze week sloot de Stadsgehoorzaal en Leidse Schouwburg aan bij dit ambitieuze initiatief. Zij volgen daarmee twintig andere Leidse locaties die eduroam al eerder installeerden.

Een sticker met het eduroam-logo erop attendeert bezoekers van de Stadsgehoorzaal en Leidse Schouwburg erop dat zij vanaf deze week verbonden worden met het draadloze veilige netwerk eduroam. Nog zeker tien instanties plakken binnenkort ook zo’n sticker op de voordeur en als het aan de Universiteit Leiden, LUMC, Hogeschool Leiden, mboRijnland, Ondernemers Fonds Leiden, het Centrummanagement en Leiden Marketing ligt, blijft het hier niet bij. De bedoeling is dat eduroam een dekkend netwerk wordt en dat gebruikers uiteindelijk ook in horecazaken, op pleinen en in parken veilig online kunnen.

Eduroam is onderdeel van een internationaal samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen. Het is de veilige toegang tot draadloze netwerken waar studenten en personeel van het LUMC, de universiteit, hbo, mbo en binnenkort ook middelbare scholen, toegang tot hebben. Eduroam, een Nederlandse vinding uit 2002, beperkt zich ook niet tot Leiden of Nederland. Wereldwijd hebben veel studenten, docenten en ander personeel een eduroam-account.

Voordeel van eduroam is dat het veiliger is dan de open wifi-netwerken en dat gebruikers van eduroam automatisch overal ter wereld ingelogd zijn zodra er een verbinding is, vertelt Joop van der Born, directeur ICT Shared Service Centre van de Universiteit Leiden. “De universiteit investeert niet alleen in een inspirerende fysieke campus. Ook een veilige digitale campus is belangrijk. Dat hebben we de afgelopen corona-jaren wel geleerd. Buiten de campus moet je ook goed en veilig kunnen studeren. Door eduroam ook buiten de onderwijsinstellingen te installeren op plekken waar studenten en scholieren vaak komen, maken wij dat mogelijk.”

Bijkomend voordeel is dat Leiden door eduroam uit te breiden naar hotels, horecazaken en congreslocaties haar gasten tijdens het European City of Science jaar een digitaal veilig verblijf in de stad kan bieden. De Stadsgehoorzaal en Leidse Schouwburg sluiten zich daar graag bij aan, vertelt directeur Irene Pronk. “In de Stadsgehoorzaal zijn dit jaar zo’n dertig congressen in het kader van het Leiden European City of Science. Een daarvan is het EuroScience Open Forum in juli, het grootste wetenschapscongres van Europa. Het is een prachtige service als al die gasten automatisch veilig online zijn bij binnenkomst van de Stadsgehoorzaal, hun hotel en restaurant.”

Volgens Henk Uittenbogaard, projectleider eduroam Leiden is het netwerk vrij eenvoudig op de bestaande wifi te installeren. Een bijdrage van het Leids Stimuleringsfonds maakt het voor ondernemers mogelijk om dit kosteloos te doen. Meer informatie hierover is te vinden op eduroamleiden.nl.

Ook meedoen met eduroam?

Meer interessant nieuws

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad