logo logo
 
 

Evenementen in de binnenstad


Diverse evenementen worden georganiseerd om de belevingswaarde van de binnenstad een impuls te geven. Sommige hiervan worden volledig geïnitieerd en georganiseerd door het Centrummanagement; andere zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met diverse partners en ondernemers.

Hierbij staat het verhogen van het aantal bezoekers&gebruikers, de waardering, verblijfsduur, investering, herhaalbezoek en ambassadeurschap centraal. 

Tussentijdse Evaluatie Evenementenbeleid
Lees hier de tussentijdse evaluatie van het evenementenbeleid van gemeente Leiden.

Hierbij een overzicht van de evenementen waarin het Centrummanagement actief of ondersteunend in participeert.

Leidsglas

placehold

Leiden bevrijd van wegwerp-plastic bekers

Leidens Ontzet heeft op 2 en 3 oktober de primeur: tijdens dit stadsbrede evenement werken voor het eerst alle horecaondernemers in de openbare ruimte met statiegeldbekers. Hiermee zet Leiden een stevige stap in de groene richting: namelijk minder plastic in zee.

Meer prullenbakken voor het overige afval en de oproep om drankjes aan de bar te bestellen helpen ook om het feest gezellig, schoon en gratis toegankelijk te houden. Zo slaan de horecaondernemers en de gemeente, gesteund door de 3 October Vereeniging, maatschappelijke partners en de leveranciers, de handen ineen in de strijd tegen minder plastic afval. De werkgroep LeidsGlas, geleid door Centrummanagement Leiden, zorgt voor de praktische uitvoering.


Statiegeldbekers in één systeem

Leidens Ontzet is het eerste evenement in Nederland waar stadsbreed met één systeem van statiegeldbekers wordt gewerkt. Bestel je een drankje bij een buitenbar op het Hooglandse Kerkplein dan kun je je statiegeldbeker dáár inleveren, maar ook bij de meer dan vijftig buitenbarren in de rest van de stad. Wel zo gemakkelijk voor de bezoekers. Filmpjes en posters vertellen bezoekers hoe het werkt. Ook na Leidens Ontzet blijven we werken met statiegeldbekers, bijvoorbeeld bij de Winter Wonder Weken, Koningsdag en de Lakenfeesten.


Campagne ‘Laat me niet vallen’

De aankondiging aan alle feestgangers dat de hele stad met statiegeldbekers werkt, is verwerkt in een campagne die deze week van start gaat. Bezoekers van de festiviteiten op 2 en 3 oktober worden bovendien opgeroepen om afval in de prullenbakken te gooien en drankjes aan de bar te bestellen. Zo houden we het feest schoon en gratis. Via posters in de stad, berichten en filmpjes op social media en de website www.laatmenietvallen.nl wordt Leiden alvast in plasticvrije feeststemming gebracht. De 3 October Vereeniging biedt al haar leden een gratis Hutspotmaaltijd mét statiegeldbeker aan.


Samen tegen de wegwerpcultuur

Een plasticvrije zee, dat wil iedereen. Het terugdringen van wegwerpplastic helpt daarbij. Na nauw overleg met organisatoren, werd het in 2017 al voor een flink aantal evenementen die op één locatie plaatsvinden, verplicht om met eco-glazen te werken. Op initiatief van de gemeente zijn eind 2018 de eerste plannen opgestart om dit ook bij stadsbrede evenementen te gaan doen, met als eerste 2 en 3 oktober 2019.

Onder leiding van Centrummanagement Leiden is de werkgroep LeidsGlas opgezet waarin gemeente Leiden, Café Vereniging Leiden, Koninklijke Horeca Nederland, 3 October Vereeniging en Leiden Marketing deelnemen. Ook het Hoogheemraadschap Rijnland, Provincie Zuid-Holland, Heineken, Grolsch en Coca-Cola hebben zich als maatschappelijke partners aangesloten bij dit initiatief. De gemeente helpt bij de invoering door samen met maatschappelijke partners projectleiding, communicatie en huur van de statiegeldbekers te bekostigen. Aanvullend zorgt de gemeente voor meer prullenbakken, hogere leegfrequentie en een mobiele opruimbrigade aan het eind van de optocht, zodat de stad ook tijdens het evenement zo schoon mogelijk blijft.


Leidse feesten in de toekomst

De Leidse horeca vraagt in het Manifest Leidse Stadsfeesten aan de gemeente om de horecaondernemers tegemoet te komen. Als reactie is het gemeentebestuur van plan om de openingstijden op 2 en 3 oktober vanaf 2020 – na inspraak – met een half uur te verlengen en mogelijkheden voor verbod op eigen drank in glas, plastic en blik op te nemen in de APV. Daarnaast verlaagt de gemeente het staangeld voor organisatoren met een evenementenvergunning dit jaar eenmalig en wordt de reiniging (aantal prullenbakken en afvalinzameling) geïntensiveerd.


--
Leden van de werkgroep Leidsglas die in wisselende samenstelling bij elkaar komen:

 

  • Centrummanagement Leiden
  • 3 October vereeniging
  • Leiden Marketing
  • Koninklijke Horeca Nederland
  • Café vereniging Leiden
  • PKVV
  • Gemeente Leiden

Programma Winter Wonder Weken 2019


De sfeerverlichting brandt en de schappen van de supermarkten vullen zich alweer met snoepgoed… dit kan niets anders betekenen in Leiden: de Winter Wonder Weken komen er weer aan! En dit keer met een nóg mooier en completer programma.Intocht Sinterklaas in Leiden, Huis van Sinterklaas en Pakjesbootdagen

placehold


Natuurlijk verwelkomen wij weer als eerste Sinterklaas en zijn Pieten en wel op zaterdag 23 november. Van zaterdag 23 november t/m woensdag 4 december blijft Sinterklaas dan gezellig in zijn eigen huis logeren in het Huis van Sinterklaas, tijdelijk gevestigd in de Waag.

Drijvende ijsbaan

placehold


Er kan weer een maand lang geschaatst worden op de drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn. Tussen zaterdag 7 december tot en met zondag 5 januari kun je hier dagelijks terecht. Met ook dit jaar weer speciale programmering voor de allerkleinsten in het weekend en gave clinics en wedstrijden voor de oudere jongeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen
via info@centrumvanleiden.nl

Drijvende kerstmarkt

placehold


De kerstmarkt is dit jaar weer 12 dagen geopend van vrijdag 13 tot en met dinsdag 24 december. Net als vorig jaar is er live-muziek op het culturele podium, kun je genieten van heerlijke bratwursten, glühwein, een gezellige winter rondvaart maken én natuurlijk de laatste kerstinkopen doen. En de kerstman zelf? Die komt natuurlijk ook weer langs.

De Kerstmarkt Leiden is de enige drijvende kerstmarkt van Nederland en ligt in de prachtige binnenstad van Leiden. In 2011 vond de eerst editie plaats van de drijvende Kerstmarkt Leiden en sindsdien is de kerstmarkt elk jaar ontwikkeld en gegroeid. Dit is in 2016 beloond met het winnen van de Kerstmarkt Award en Kerstmarkt Leiden mag zich een jaar lang de beste kerstmarkt van Europa mag noemen.

Sinds 2013 wordt ook gebruik gemaakt van de unieke combinatie van de drijvende kerstmarkt met de aangrenzende en tevens drijvende ijsbaan. Zo kunnen bezoekers van de ijsbaan onder de Koornbrug doorlopen om zich te laten verrassen door een verscheidenheid van producten op de kerstmarkt. En vanwege het drijvende karakter, bieden wij als enige mogelijkheid om direct vanaf de kerstmarkt een gezellige winterse rondvaart te maken.

Omdat de kerstmarkt en ijsbaan in hartje centrum van Leiden liggen, is een bezoek perfect te combineren met het doen van kerstinkopen in de omliggende winkelgebieden.


In 2016 is Centrummanagement Leiden een samenwerking aangegaan met Kreativ Events. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het huren van een kerstchalet? Klik dan hier of neem contact op met Kreativ Events via T: 070 450 05 77,
E: info@kreativevents.nl, W: www.kreativevents.nl

Nostalgische Kermis, Joris’ Kerstboom en Leiden Lumière

Nostalgische Kermis, Joris’ Kerstboom en Leiden Lumière


Dit jaar verplaatst de Nostalgische Kermis naar het Hooglandse Kerkplein. De KRO-NCRV komt opnieuw in Leiden tv-opnames maken voor het tv-programma ‘Joris’ Kerstboom’, waarbij tv-presentator Joris Linssen met mensen zoals jij en ik in gesprek gaat over wie hun dierbaren zijn en hier bijzondere verhalen over kunnen vertellen. Dit betekent ook dit jaar een kerstboom op het Hooglandse Kerkplein waar op zaterdag 14 december tv-opnames worden gemaakt. En wat past er nou mooier bij een kerstboom dan een nostalgische kermis? Voor de opnames van het tv-programma zullen de lichtjes worden ontstoken, maar natuurlijk zullen de lichtjes al eerder branden. De eerste keer dat de lichtjes worden ontstoken, is op zaterdag 14 december en je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Je kunt dan alvast een bal in de boom hangen en genieten van een heerlijk warm drankje. Wethouder Yvonne van Delft telt samen met ons af totdat de lampjes branden. Aansluitend vindt een prachtig lichtspektakel plaats in de Hooglandse Kerk, verzorgd door het Blauwe Uur.

Korenweekenden


Geen echte kerstsfeer zonder echte kerstmuziek…dus dit jaar zijn er twee korenweekenden: 14&15 december én 21&22 december. Op diverse locaties in de binnenstad vind je grote en kleine(re) koren of muziekgezelschappen die het winkelen nóg gezelliger maken.

Groot Kerstcircus Leiden, Bärr, Winter Wonder Jacht, Winterverhalen Pieterskwartier en Rotary Santa


Van zaterdag 23 november t/m zondag 5 januari opent het Bärr Winterfestijn op het Stadhuisplein: een uniek Scandinavisch concept dat voor het eerst in Nederland te zien is en wel in ons mooie Leiden. Bärr is een rondreizend restaurant in Noorse viking tenten en staat voor winterse knusheid, knapperend houtvuur, berevellen, kinderprogrammering… en natuurlijk lekker eten..

Wil je zien hoe mooi de binnenstad van Leiden ’s avonds is én ook nog iets doen voor het goede doel? Dan is de Rotary Santa Run Leiden een aanrader. Op vrijdagavond 20 december wandelen 1000 kerstmannen- en vrouwen door de binnenstad. Dat wordt een geweldig gezicht! De wandeling duurt 3 kilometer, dus iedereen kan meedoen. Wie naderhand nog energie over heeft, kan in kerstman-oufit aansluitend nog even gratis komen schaatsen! Meer informatie en inschrijven via:
www.leiden.rotarysantarun.nl.

En dan tot slot: het Groot Kerstcircus Leiden staat ook dit jaar op de Lammermarkt en wel van 21 t/m 29 december. Stap in de magische wereld van het circus waar je wordt verrast door acrobaten, clowns, een illusionist en nog vele anderen artiesten. Meer informatie en tickets via:
www.grootkerstcircusleiden.nl.

Vrijwilligers, bedankt!

placehold


Het belooft weer een hele gezellige tijd te worden in Leiden. En dat zou natuurlijk nooit kunnen zonder die honderden vrijwilligers die zich inzetten voor, tijdens en na al deze evenementen om alle bezoekers te verwelkomen en te helpen. Langs deze weg willen wij hen nu alvast bedanken voor hun onbetaalbare inzet en enthousiasme.

Meer informatie en openingstijden


Wil je meer weten over alle evenementen, openingstijden en bijzonderheden? Ga dan naar
www.leiden.nl/winterwonderweken of check de Facebook-pagina’s van de verschillende evenementen.

Overige evenementen


Niet alleen de Winter Wonder Weken worden door Centrummanagement Leiden georganiseerd. Er zijn nog tal van andere evenementen die wij organiseren/organiseerden of waarin wij participeren/participeerden.

Lakenfeesten

placehold


Leiden kent een rijke geschiedenis in de textielindustrie en genoot lange tijd zelfs landelijke bekendheid als lakenstad. Jaren later hebben de Lakenfeesten aan dit feit hun naam ontleend. Een bijzondere historie om niet te vergeten.

De Lakenfeesten brengt deze historie op een feestelijke manier weer onder de aandacht van het grote publiek met vele verwijzingen naar het Leidse Laken. Inmiddels zijn de Lakenfeesten een waar fenomeen en één van de jaarlijkse hoogtepunten op de evenementenkalender van Leiden.

Natuurlijk ontbreken de vertrouwde peilers onder de Lakenfeesten niet; de SportCity Peurbakkentocht, de Dragonboatraces, de zomerkermis bij de Beestenmarkt en heel veel livemuziek. Ook zijn dit jaar de handen weer stevig ineengeslagen met Leiden Culinair. Dit culinaire evenement vindt gelijktijdig met de Lakenfeesten plaats op de Garenmarkt, zodat ook de inwendige mens niks tekort zal komen.

De Lakenfeesten worden door een hoop partijen mogelijk gemaakt, waaronder ook het Centrummanagement Leiden. 

Leiden is Open

placehold


Zaterdag is de belangrijkste dag waarop je als ondernemer je omzet draait. Wij willen dat de zondag net zo druk gaat worden. Het geeft toeristen én Leidenaren een extra reden om naar de binnenstad te gaan. En zo vergroot de omzet van alle ondernemers uit de binnenstad.
 

T. rex in Town

placehold

 

Op 26 augustus 2016 kwam Trix – de allereerste T. rex die voet zet buiten de Verenigde Staten – aan in Leiden. Om deze reden werd er feestelijk uitgepakt. Zo vond er een speciale intocht plaats, onder begeleiding van niemand minder dan Freek Vonk, Anne Schulp en Bart Meijer, waarna Trix tussen 10.30 en 11.30 uur onthaald werd op de Beestenmarkt.

Trix was te zien tijdens de expositie 'T. rex in Town' in het Pesthuis in Naturalis. In deze periode waren er speciale T. rex-treintjes die reden tussen Naturalis en het centrum van Leiden. In het centrum kon er worden genoten van T. rex-arrangementen, die in samenwerking met verschillende horecapartners werden aangeboden.

In de binnenstad konden bezoekers van de tentoonstelling hun opgedane kennis in praktijk brengen met de T. rex-familie-doe-opdrachten, bij retailers sparen voor verschillende onderdelen (mini's) die samen de leefwereld van de T. rex vormden, genieten van speciaal gebrouwen T. rex-bier of lekker een potje Trix ganzenbord spelen.


Een stukje terug in de tijd...
Eind 2013 trok het team van het Naturalis Biodiversity Centre naar Wyoming V.S. voor een opgravingsexpeditie. Na jaren intensief werk is uiteindelijk een van de meest volledige en meest gave skeletten van Tyrannosaurus ooit uit de grond gehaald. Met behulp van Freek Vonk en zijn actie 'Tientje voor T.rex', en met behulp van verschillende sponsoren waaronder de BankGiro Loterij, heeft Naturalis het skelet kunnen kopen. Dit is het enige echte T. rex skelet dat in Europa te vinden is.
 

Samenwerking
Centrummanagement Leiden en Naturalis hebben de handen ineengeslagen met Gemeente Leiden (Programma Binnenstad), Leiden Marketing, Hoteloverleg Leiden, Ondernemersfonds Leiden, Stadsparkeerplan en Koninklijke Horeca Nederland om, naast de T. rex-tentoonstelling in Naturalis, ook aansluiting met de binnenstad te realiseren middels speciale acties en activiteiten. Op deze manier wordt het centrum van Leiden nog aantrekkelijker voor de bezoekers van Naturalis en is de drempel voor een combinatiebezoek tussen museum en centrum een stuk lager.