08-19-2022

Wethouders en ondernemers gaan in een hete kas het gesprek aan over hittestress in de binnenstad

Op donderdag 25 augustus gaat de gemeente Leiden het gesprek aan met ondernemers in de binnenstad over de effecten van lange periode van extreme warmte. Dit klimaatfenomeen staat ook wel bekend als ‘hittestress’. De gesprekken vinden niet plaats in een standaard vergaderruimte, maar in een warme kas die de stijgende temperaturen van de toekomst invoelbaar zullen maken. De ‘heet hé’-kas staat voor één dag op de Aalmarkt, ter hoogte van de Visbrug.

Door klimaatverandering komen extreme temperaturen steeds vaker voor. De hittegolf van afgelopen maand laat zien dat het ook in Nederlandse steden onaangenaam warm kan worden. In het toekomstige klimaat rond 2050 kan de gemiddelde temperatuur in de binnenstad van Leiden oplopen tot 33,5°C. Dat is gemiddeld zo’n 3,3°C warmer dan op het platteland. In de kas kan men ervaren hoe deze extreem warme dagen aanvoelen. Vooral stadscentra kunnen erg opwarmen omdat er vaak veel bestrating is en weinig openbaar groen.

Hoe ervaren de winkeliers de hitte, zowel in de winkel als op straat? Wat zijn mogelijke oplossingsrichtingen en welke partijen kunnen bijdragen aan een aangenamer winkelklimaat? Ondernemers van de binnenstad en de gemeente Leiden krijgen de mogelijkheid om hierover het gesprek aan te gaan met elkaar en de voorbijlopende winkeliers. Een startschot van een doorlopen dialoog over de leefbaarheid van de binnenstad. 

De hittekas is op 25 augustus tussen de gesprekken door op verschillende momenten tussen 10:00 en 16:00 uur geopend voor publiek. Kom langs!

 

 

Meer interessant nieuws

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad